Ga direct naar de contentGa direct naar de footer

Wat is dementie in beeld

In deze animatievideo leggen we uit wat dementie is.

Accepteer cookies om de video te kunnen bekijken

De hersenen beschadigen en gaan achteruit

Bij dementie gaan de zenuwcellen in de hersenen kapot. Soms gaan de zenuwcellen zelf niet kapot, maar de verbindingen tussen de cellen. Het is ook mogelijk dat de cellen en de verbindingen het allebei niet meer goed doen. Door de schade kunnen de hersenen hun werk steeds minder goed doen.

Sommige mensen met dementie gaan heel snel achteruit. Anderen kunnen na de diagnose dementie jarenlang een redelijk gewoon leven leiden. Uiteindelijk raakt iemand door de gevolgen van dementie erg verzwakt. De persoon sterft dan door een ziekte of infectie (bijvoorbeeld longontsteking) of doordat hij niet meer kan slikken.

Doe de geheugentest

Maak je je zorgen over jouw geheugen of dat van iemand anders?

✓ Al ruim 2 miljoen anderen gingen je voor 

De symptomen van dementie

In het begin van de ziekte vallen meestal de geheugenproblemen op. Later krijgt de persoon met dementie misschien problemen met taal en spraak. Of denken en keuzes maken gaat niet meer goed. Ook kan hij of zij veranderen van gedrag en karakter.

Als de ziekte erger wordt, verliest iemand met dementie steeds meer de controle over zijn of haar eigen leven. Hij wordt steeds afhankelijker van de hulp van anderen. Dagelijkse handelingen worden steeds moeilijker. 

Dementie behandelen

Er bestaan nog geen geneesmiddelen voor de ziekte van Alzheimer en de andere soorten dementie. Wel zijn er medicijnen die de ziekte kunnen vertragen of de symptomen minder erg maken. Over de hele wereld doen mensen onderzoek naar de oorzaken van dementie, mogelijke preventie en behandeling. In Nederland doen de Alzheimer Centra veel onderzoek. 

Risicofactoren en kans op dementie

Veel mensen krijgen te maken met dementie. En één op de vijf mensen krijgt het zelf. Als je een vrouw bent, is de kans voor jou nog groter: een op de drie vrouwen krijgt dementie. Hoe ouder, hoe groter de kans dat je het krijgt. Meer dan 40 procent van de mensen van 90 jaar en ouder heeft een vorm van dementie. Andere dingen die een rol kunnen spelen bij het ontstaan van dementie zijn erfelijke factoren en leefstijl. Roken vergroot bijvoorbeeld de kans dat je dementie krijgt.

In Nederland hebben op dit moment meer dan 310.000 mensen dementie. Door de vergrijzing en omdat de bevolking steeds ouder wordt, worden dit er nog meer. De verwachting is dat in 2040 meer dan een half miljoen mensen aan dementie lijden. 

Dementie op jonge leeftijd

Ook op jongere leeftijd kunnen mensen dementie krijgen. Naar schatting zijn er in Nederland 15.000 mensen jonger dan 65 jaar die dementie hebben. Vaak werken zij nog en soms zijn er nog kinderen die thuis wonen. Het stellen van de diagnose dementie kan bij mensen op jongere leeftijd erg lang duren. 

De ziekte van Alzheimer en andere soorten dementie

Het meest voorkomende type dementie is de ziekte van Alzheimer. Maar er zijn veel meer soorten. Naast de ziekte van Alzheimer komen er nog een aantal soorten veel voor: 

Wat is dementie? Een samenvatting

Wat is dementie?
Brochure is het dementie

Brochure 'Is het dementie?'

In de brochure 'Is het dementie?' lees je over de verschijnselen van dementie en wanneer je reden hebt om je zorgen te maken. Ook staat achterin de brochure een test om je eigen geheugen of dat van een ander te testen.

Veelgestelde vragen

  • Wat doet dementie met je lichaam?

    Dementie doet niets met het lichaam direct, maar wel met de hersenen. Gevorderde dementie geeft allerlei lichamelijke problemen, moeilijkheden met lopen, en uiteindelijk incontinentie en slikproblemen.

  • Hoe kun je dementie vaststellen of testen?

    Is vergeetachtigheid normaal of is het beginnende dementie? En als het dementie is, hoe zit het dan met de behandeling? Deze vragen kunnen spelen als jij of iemand in jouw omgeving last krijgt van geheugenproblemen en gedragsveranderingen. Het vaststellen van de diagnose alzheimer of een andere vorm van dementie begint met een bezoek aan de huisarts. Is er sprake van dementie, dan volgt behandeling. Soms met medicatie, maar vaak ook niet.