Soorten dementie

Dementie is een verzamelnaam voor ruim vijftig ziektes. Deze ziektes tasten de hersenen aan en zorgen voor een geleidelijke achteruitgang van iemands geestelijke gezondheid. De meest voorkomende soorten dementie zijn alzheimer, vasculaire dementie, frontotemporale dementie en Lewy body dementie.

Ziekte van Alzheimer

70% van de mensen met dementie heeft de ziekte van Alzheimer. Onderzoekers denken dat de ziekte wordt veroorzaakt door eiwitophopingen in de zenuwcellen van de hersenen.

> Lees alles over de ziekte van Alzheimer

Vasculaire dementie

Deze vorm van dementie wordt veroorzaakt door problemen met de doorbloeding van de hersenen. Hierdoor raken de delen van de hersenen beschadigd.

Lees alles over vasculaire dementie

Frontotemporale dementie

Frontotemporale dementie (FTD) komt vaak op jongere leeftijd voor. Deze vorm is ook wel bekend als de ziekte van Pick of frontaalkwabdementie.

Lees alles over frontotemporale dementie

Lewy body dementie

Een kenmerk van Lewy body dementie is een sterke schommeling in de geestelijke achteruitgang. Ook kan iemand verschijnselen van de ziekte van Parkinson hebben.

Lees alles over Lewy body dementie

Korsakov

Het syndroom van Korsakov wordt veroorzaakt door een ernstig tekort aan vitamine B1. Iemand met Korsakov heeft geheugenverlies. De ziekte komt vooral voor bij mensen met een alcoholverslaving.

Lees alles over het syndroom van Korsakov

Creutzfeldt-Jakob

De ziekte van Creutzfeldt-Jakob is een zeer zeldzame hersenziekte, waarbij de hersencellen in een snel tempo afsterven.

> Lees alles over Creutzfeldt-Jakob

Parkinson

De ziekte van Parkinson kenmerkt zich door problemen in het bewegen, waarbij vooral de bevende handen opvallen. Een groot deel van de mensen met parkinson krijgt ook dementie.

Lees alles over de ziekte van Parkinson

Posterieure Corticale Atrofie (PCA)

Bij Posterieure Corticale Atrofie (PCA) wordt iemands visuele vermogen aangetast. PCA is ook bekend als het syndroom van Bálint en de ziekte van Benson.

Lees alles over Posterieure Corticale Atrofie

Mild Cognitive Impairment (MCI)

Iemand met Mild Cognitive Impairment (MCI) heeft problemen met het geheugen of een andere hersenfunctie. MCI kan een voorstadium zijn van dementie, maar dit hoeft niet.

Lees alles over Mild Cognitive Impairment

Downsyndroom en dementie

Mensen met het downsyndroom krijgen vaak de ziekte van Alzheimer. De eerste symptomen kunnen soms al rond het veertigste levensjaar ontstaan.

Lees alles over downsyndroom en dementie