Ga direct naar de contentGa direct naar de footer

Cannabis is afkomstig van de hennepplant, en is ook bekend als wiet, hasj of marihuana. Er zitten twee stoffen in waar je wat van kunt merken: THC en CBD. Cannabis is in Nederland niet geregistreerd als medicijn. Het kan geen ziektes genezen. Wel kan cannabis soms helpen bij pijn, misselijkheid, verminderde eetlust en slaapproblemen. Mensen met chronische pijn en mensen die chemotherapie krijgen, gebruiken daarom soms cannabis. Het werkt niet bij iedereen. Bij sommige mensen verergeren de klachten juist door cannabis. 

Bewijs bij dementie

Er zijn enkele onderzoeken geweest die keken naar het effect van cannabis bij mensen met dementie. Dit waren allemaal kleine onderzoek, waaraan maximaal 50 mensen deelnamen. De resultaten van deze onderzoeken waren tegenstrijdig. Soms hadden mensen met dementie die cannabis kregen minder last van slaapproblemen, lusteloosheid, waanideeën, eetstoornissen of geheugenproblemen. In andere onderzoeken was er geen verschil met deelnemers die een nepmiddel (placebo) kregen. De cannabis lijkt in deze onderzoeken geen positief effect te hebben. 

Baat het niet, dan schaadt het niet?

Op dit moment is er onvoldoende bewijs dat cannabis helpt om klachten bij dementie te verminderen. Daarnaast kun je door cannabis last krijgen van bijwerkingen. Zoals hoofdpijn, duizelig zijn, hartkloppingen en vergeetachtigheid. Wil je het toch proberen? Dan raadt Alzheimer Nederland aan om alleen medicinale cannabis te gebruiken in overleg met een arts. Zo heb je minder kans op bijwerkingen. Zorgverzekeringen vergoeden cannabis (meestal) niet.