Ga direct naar de contentGa direct naar de footer

Ik wil me als vrijwilliger inzetten voor mensen met dementie en hun naasten. Bekijk de mogelijkheden:

Bestuur afdeling Friesland

Dementievriendelijke gemeenten

Definitie van een dementievriendelijke gemeente

Een dementievriendelijke gemeente is een gemeente die zich inzet om mensen met dementie en hun mantelzorgers zo lang mogelijk mee te laten doen in de samenleving, waarbij zij zich gesteund voelen door hun omgeving. Door een dementievriendelijke gemeente te worden kan de kwaliteit van leven van mensen met dementie en hun mantelzorgers verbeterd worden en kan er bijgedragen worden aan een inclusievere samenleving waarin iedereen meetelt. Het is de taak van de gemeente om te zorgen dat dit kan. De gemeente kan dit mogelijk maken door kennis te vergroten, actief samen te werken met organisaties, inwoners te stimuleren en begeleiding op maat te bieden.

Dementiescan

Een startpunt voor gemeenten is om te inventariseren waar zij staan qua dementievriendelijkheid en om te kijken waar ruimte is voor verbetering. Een instrument hiervoor is de Dementiescan. Deze maakt inzichtelijk hoe dementievriendelijk de gemeente al is en wat de gemeente concreet kan doen om dementievriendelijker te worden. Voer de dementiescan periodiek uit om inzicht te krijgen in de voortgang en om concrete verbeterpunten te krijgen. Een dementievriendelijke gemeente is een doorlopend proces, waarbij continue inspanningen nodig zijn.

Belangenbehartiging

Onze belangenbehartigers zijn gesprekspartner voor beleidsmakers, politici, zorginstellingen, dementienetwerken en hulpverleners in de regio Friesland. De vrijwilligers zijn op de hoogte van de standpunten van Alzheimer Nederland en dragen deze uit. Ze komen op voor de belangen van mensen met dementie en hun naasten, stimuleren passende zorg en de juiste ondersteuning in onze regio.